![]() |
Kolay Bazlama Tarifi |
Kolay Bazlama Tarifi İçin Malzemeler:
- Un
- Maya
- Tuz
- Ilık Su
Kolay Bazlama Tarifi Yapılışı:
Öncelikle neden miktar belirtmediğimi açıklamak istiyorum. Daha doğrusu size tarife ihtiyaç duymadan, nasıl kolay ve pratik bir şekilde bazlama yapılır onu anlatmak istiyorum. Bu tarifimi okuduktan sonra eminim bazlama yapmak için herhangi bir tarife bakmadan, nasıl bazlama hamuru yapılır öğrenmiş olacaksınız..
İlk olarak, kaç kişilik yapmak istediğinize karar vermeniz gerek. Daha sonra göz kararı yada avucunuzla kişi başı 4-5 avuç koyarak unu ayarlayın. Un miktarı hiç mi hiç önemli değil, tabi çok az olmadığı sürece:) Unu koyduğunuz kabın içinde unun ortasını havuz gibi açın ve aynı yemeklere atarmış gibi, un miktarına göre tuzunuzu ayarlayın. Sıra mayaya geldi; mayayı da suyla eriterek atın. Mayanın miktarını da, örneğin 10gr'lık kuru maya bir kg una atılıyor ona göre göz kararı ayarlamanızda hiç bir sıkıntı olmaz.
Bütün kuru malzemelerden Sonra sıra geldi suyunun ayarına; suyu havuz açtığınız yere 1-2 su bardağı kadar dökün ve yoğurmaya başlayın. Sonra geri kalan su, una göre yavaş yavaş eklenecek. Başta ele çok yapışan bir hamur olacak hiç korkmayın. Hiç kuru un kalmayacak şekilde yoğurma işlemine devam ederken ele sakız gibi yapışan bir hamur olacak. Korkulacak hiç bir şey yok çünkü cıvık olursa un, katı olursa su ekleme imkanınız her zaman var. Bazlama hamurunu ne kadar çok yoğurursanız o kadar iyi olacaktır bunu sakın unutmayın. Siz yoğurdukça hamur kendine gelecek ve elinizi az da olsa bırakmaya başlayacaktır. Yoğurma işleminin sonuna doğru elinize artık az yapışmaya başlayacaktır, eğer çok fazla yapışmaya devam ediyorsa hamurunuz çok cıvık demektir ve biraz un eklemenizde fayda vardır. Eğer yoğurmakta güçlük çektiğiniz sert bir hamursa bu kez de su dökmeniz gerekecek. Bu şekilde hafif ele yapışan yumuşak bir hamurdan mükemmel bazlamalar elde edebilirsiniz. Hamur yoğurma işleminin son anlarına yaklaştığınız zaman, elinizi azar azar ıslatarak yoğurma işlemini sürdürürseniz elinize yapışan hamurlardan daha kolay kurtulursunuz. Bu işlemi bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz. Son olarak hamuru kenarlardan ortaya doğru katlayın ve elinizle düzeltip üzerini hava almayacak şekilde kapatın ve mayalanmaya bırakın. Biz küçükken annem hamur yoğururken, en son kapatmadan önce elini hafif suya bandırır ve hamurun ortasına koca bir yumruk atardı ve derdi ki; melekler su içer :) sizde öyle yapabilirsiniz.
Hamur yaklaşık 1 saat içinde mayalanacaktır. Tabi sıcak durması için üzerini örtü ile sıkıca örtün ya da kalorifer yanıyorsa yanına koyun. Mayalanan hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak istediğiniz şekilde açın ve geniş bir teflon tava yardımı ile arkalı önlü pişirin. Hamurdan parçalar koparırken, elinize yapışan bir hamur olacağından, elinizi unlayın ve bezelerinizi öyle koparıp yapın. Yoksa hamur elinize çok yapışır ve yuvarlayamazsınız.
Pişirirken dikkat etmeniz gerekenler ise ocağın en büyük gözü ve en yüksek ayarı olmalı. Bazlamayı ocağa koyduğunuz zaman, 5-6 saniye bekledikten sonra, hafif minik kabarcıklar oluştuğu an çevirin. Çevirme işlemini pişene kadar 5-6 kez tekrarlayabilirsiniz. Bu şekilde iki yüzü de piştiği zaman ocaktan alın ve temiz bir bezin üzerine dizin. Sıcak sıcak üst üste dizerseniz hamur olur o yüzden soğumasını bekleyin. Pişerken balon gibi şişen bazlama en iyi sonucu aldığınız bazlamadır bunu unutmayın. Bana göre bazlama pişirmek, yoğurmasından ve açmasından çok çok daha önemli. Halk arasında da bir söz vardır; açanın yüzünü, pişiren ağartır diye:) Birde şöyle derler; balon gibi kabardığı an, keseniz dolacak denir. :))
![]() |
Kolay Bazlama Tarifi
|
Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki; bu hamur için istediğin bir iç hazırlayarak, örneğin peynirli, kıymalı, pırasalı, ıspanaklı, patatesli v.b. içler hazırlayarak çok güzel börekler yapabilirsiniz. Örneğin biz, peynirin içine küçük küçük doğranmış kuru soğan, yeşil biber, maydanoz ve pul biber atarız ve biraz ince şekilde açılmış bişmiş bazlamaya tereyağı sürerek arasına hazırladığımız peynirden koyar, dürüm yapar ve çayla yeriz. Hatta bu şekildeki haline kabekmek denir. İsterseniz sizde bu şekillerde deneyebilirsiniz ve hiç pişman olmazsınız.
![]() |
Kolay Bazlama Tarifi |
Bazlama hakkında bütün bildiklerimi en ince ayrıntısına kadar yazdığımı söyleyebilirim. Buna rağmen kafanıza takılan en ufak bir soruda yazmaktan asla çekinmeyiniz. Elimden gelen en kısa sürede size cevap vereceğimden emin olabilirsiniz. Umarım sizlere bazlama yapmayı çok çok iyi öğretmişimdir. Benden bu kadar arkadaşlar. Yeni yazılarda buluşmak dileğiyle afiyetle kalın... :)

Muhteşem görünüyor.Tuğbacım ellerine sağlık..
YanıtlaSil