Sudan Çıkarma Su Böreği Tarifi |
Yapımı biraz zahmetli, fakat yerken hiç kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzet; El Açması Sudan Çıkarma Su Böreği Tarifi sizlerle. Sizinle küçük bir anımı paylaşmak istiyorum. Beni, bu tarifi ilk yapmaya teşvik eden biricik eşim olmuştur. Kendisi el açması su böreğini çok ama çok seven birisidir. Elinden gelse bir tepsiyi tek oturuşta yemeyi bile başarabilir, o kadar seviyor yani. İlk nişanlandığımız zaman, su böreği açmayı bilmeyen kızla evlenmem derdim biliyor musun diye şaka yapardım diye bana söyleyince, ben hiç yapmadım ama neden olmasın, bir şekilde yaparım diye cevap verdim. Tabi nişanlılığında verdiği heyecanla anneme koştum ve hemen börek yapmalıyım anne, dedim. Ama börek yapacağım diye o kadar heyecanlıyım ki anlatamam size; ilk hamura bir gram bile tuz atmadan yaptığım için, ikinci hamuru yoğurmak zorunda kalmıştım. İkinci hamurun tuzunu atmayı unutmadım tabi ki ve şükür hamuru açma konusunda hiç sıkıntı çekmedim. Bizim yörede yufka ekmek yapma toplantılarına çok katıldığım için yufka açma konusunda iyi olduğumu söyleyebilirim. Sonuçta böreği bitirdim ve ortaya güzel bir lezzet çıkmıştı. Hala zaman zaman el açması su böreği hazırlarım ve eşime sürpriz yaparım. Bu tarifimi de eşimin doğum günü pastası yerine yaptım ve pasta yerine su böreği kestik ☺Eğer su böreği yerine yaş pasta yapsam, pastadan bir çatal zor yerdi galiba. Benim için güzel olan bir anımı sizlerle paylaştıktan sonra tarifime geçiyor ve sizlere kolay gelsin diyorum. Afiyetle kalın...♥
El Açması Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler:
- 6 adet yumurta
- 1 su bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 5-5,5 su bardağı un
İç Harcı İçin:
- 250-300 gr kıyma
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet soğan
- 5-6 dal maydanoz
- Tuz
- Pul biber
- Karabiber
Yufkaların Arası İçin:
- Yarım su bardağı sıvı yağ
Sıcak Suyu İçin:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tuz
El Açması Su Böreği Tarifi Yapılışı:
- Öncelikle iç harcı için olan soğanları ince ince kıyın ve tereyağıyla pembeleşene kadar kavurduktan sonra etini koyun ve kavurmaya başlayın. Kavrulan ete tuzunu, baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu da ekledikten sonra ocağın altını kapatın.
- Hamur için ilk olarak 5 su bardağı unu yoğurma kabınıza alın ve ortasına havuz şekli vererek, tuzunu atıp, yumurtaları kırın.
- 1 su bardağı suyu da dökerek yoğurma işlemine başlayın. ( Püf Noktası: Suyunu kırmış olduğunuz yumurtaların birinin yarım kabuğu ile ölçerek ayarlıyorsunuz. Ölçülen miktar kaç yumurta kırılmış ise o sayıda olacak. Ben kırılmış yumurta kabuğunu bil hassa ölçerek altı kabuk su ölçtüm ve bir su bardağı çıktı.
- Hamurunuz, ele yapışmayan, hafif sertçe bir hamur olacak. Geriye kalan unu yavaş yavaş ekleyin ve hamurun kıvamını bulana kadar bolca yoğurun. Ne kadar çok yoğurursanız o kadar iyi olur.
- Yoğurma işlemi bittikten sonra 8 veya 10 adet beze yapın. Ben ince açtım ve 10 beze yaptım. Altına 5, Üstüne beş beze koydum.
- Açılan hamurları sudan çıkarmak için büyük bir tencerenin içine bolca su koyun ve 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ koyarak kaynaması için ocağa alın.
- Bir başka büyük tencerenize de bolca soğuk su koyun.
- Kaynaması için koyulan su, kaynadıktan sonra içine bir yemek kaşığı kadar da tuz ekleyin. Yufkaları atarken kaynıyor olmasına dikkat edin yoksa yufkanız parçalanır ve yapış yapış olur.
- Un yardımı ile ince yufka kalınlığında açtığınız bezeleri, sırası ile önce kaynayan suya atın ve içinizden ona kadar sayın. sonra bir kepçe yardımı ile soğuk suya geçirin. Soğuk suda elinizle kıvrım olmuş yerlerini açtıktan sonra yufkanızın ortasından tutun ve elinizle suyunu iyice sıyırdıktan sonra yağlamış olduğunuz tepsiye dizin. Bu işlemi beş yufka için yaptıktan sonra iç harcı olan kıymayı her yerine eşit dağıtın ve diğer beş yufka için de aynı işlemi yapın. ( Not: 1-Yufkaları sererken her birinin arasına iki yemek kaşığı kadar sıvıyağ sürün. 2- Soğuk suyunuz ısınırsa, arada bir değiştirin. 3- Kaynayan suyunuz azalırsa üzerine kaynar su ekleyin. )
- Bezelerinizi biraz büyük tutarsanız; altına 4, üstüne 4 yufka yapabilirsiniz. Ben normal fırın tepsisine yaptım. Kalınlığı da normal oldu.
- Bütün işlem bittikten sonra istediğiniz büyüklükte keserek 200°C'lik önceden ısıtılmış fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişirin. Arzı-uya göre üzerini susam veya çörekotu ile süsleyebilirsiniz.
Sudan Çıkarma Su Böreği Tarifi |
Hepimizin anne elinden yediği müthiş El Açması, Sudan Çıkarma Su Böreği Tarifi sizler için hazır. Umarım çok çok severek yaparsınız.
Afiyet olsun... :)
Yorumlar
Yorum Gönder
Her zaman yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum...