Pratik Şehriye Çorbası Tarifi


Pratik Şehriye Çorbası Tarifi
Pratik Şehriye Çorbası Tarifi
Misafirlerinize servis edeceğiniz ' Pratik Şehriye Çorbası Tarifi '. Bana göre pratik, kolay ve çabuk hazırlanmasının yanı sıra, asıl lezzeti tutturabilmek için, tarifimde belirteceğim püf noktalarına uymanın da çok çok önemli olduğu bir çorba tarifiyle sizlerleyim. Ununu ve salçasını kavurmasından tutunda suyunu ekleme noktasındaki püf noktalarına uyulmadığı takdirde ortaya çıkan şeye 'Pratik Şehriye Çorbası Tarifi' demek çok da doğru olamayacak. Bu güne kadar bu püf noktalarına dikkat etmeyenler birde bu noktalara dikkat ederek şehriye çorbasını pişirdikten sonra bana yorum atarsa çok sevinirim. Çünkü bu yediğim şehriye çorbası ise bu güne kadar yaptığım neymiş acaba diye kendinize soracaksınız. Hadi size kolay gelsin :) 

Pratik Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler:

(4-6 Kşilik, Hazırlama Süresi: 10 dk )
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • Tepeleme 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı arpa veya tel şehriye
  • 1 su bardağı tavuk suyu ( tavuk bulyon da olabilir fakat lezzeti orijinal tavuk suyunu tutmaz. )
  • Su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

Pratik Şehriye Çorbası Tarifi Yapılışı:

  1. Derin bir tencerenin içine tereyağı koyulur ve hafif kahverengiye döndüğü an un eklenir.
  2. Unu çok açık kahve oluncaya kadar, hiç durmadan karıştırarak kavururuz. ( Püf Noktası: Unu kavurma işlemi çok önemlidir. Hafif pembeleştiği an zaman kaybederseniz anında yanabilir. )
  3. Kavrulan una zaman kaybetmeden salçalar eklenir ve aynı tempoda karıştırma işlemine devam edilir.
  4. Salçasını pul pul olana kadar kavurma işlemine devam edin. ( işte çorbanın asıl lezzeti burada ortaya çıkıyor. Eğer salça iyi kavrulmazsa çorbanızın tadı çiğ çiğ salça kokar ve lezzetsin bir şey ortaya çıkar. )
  5. Salçanızın kavrulma işleminin sonuna doğru şehriye eklenir ve bir kaç karıştırıldıktan sonra et suyu ve beraberinde 1 su bardağı soğuk su eklenir. ( Püf Noktası: Et suyu ve su soğuk soğuk olacak aksi takdirde ilk olarak kavrulmuş una sıcak su veya sıcak et suyu dökülürse çorba da topaklanmalar meydana gelir ve canınız sıkılır. Et suyunuz sıcaksa ilk olarak 2 su bardağı kadar soğuk su dökün sonra et suyu veya sıcak su dökebilirsiniz. Ve yine çok önemli bir nokta, çorbanın suyu dökülürken sürekli karıştırılmalı ve kaynayana kadar da karıştırma işlemine devam edilmeli. )
  6. Daha sora karıştırma işlemine devam edilirken geri kalan suyunu, kıvamını nasıl seviyorsanız ona göre ayarlayarak ekleyin. Ben 5-6 su bardağı kadar ekliyorum.
  7. Kaynadıktan sonra kıvamı koyu olursa, kıvamını ayarlayana kadar sıcak su dökebilirsiniz. ( Püf Noktası: Piştikten sonra eklediğiniz suyun sıcak olmasına dikkat ederseniz çorbanın lezzetini kaçırmamış olursunuz. Atalarımız ne demiş; Pişmiş aşa soğuk su katılmaz :) )
  8. Kıvamını ayarladığınız çorbaya tuz ve baharatları eklenir ve şehriyeler pişene kadar 10-15 dk kadar piştikten sonra ocağın altını kapatabilirsiniz.
Pratik Şehriye Çorbası Tarifi
Pratik Şehriye Çorbası Tarifi
Severek ve beğenerek içeceğiniz, yemeklerinizden önce gönül rahatlığıyla sevdiklerinize servis edebileceğiniz ' Pratik Şehriye Çorbası Tarifi ' sizler için sunuma hazır. Tercihen bol limon suyu ile servis edilmesi önerilir.
Afiyet olsun...




Yorumlar